Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Καλώς ήλθατε στην αρχική σελίδα του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας

Το τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας ιδρύθηκε το 2019. Βρίσκεται εγκατεστημένο ένα χιλιόμετρο νοτίως της Δράμας. Διατίθεται συχνή αστική συγκοινωνία. Ο σκοπός του τμήματος είναι να προάγει την εκπαίδευση και την έρευνα στο εξαιρετικά σημαντικό, υψηλής τεχνολογίας και διεθνώς εκτιμούμενο και υποστηριζόμενο πεδίο της Βιοτεχνολογίας. Το τμήμα ασχολείται με την βιοτεχνολογία αγροτικών προϊόντων, στο οποίο ανήκει και ο εξαιρετικά σημαντικός κλάδος της οινολογίας και της παραγωγής άλλων αποσταγμάτων και ποτών. 

Εκ των βασικών στόχων του τμήματος είναι η διασύνδεση και συνεργασία με επιχειρήσεις καθώς και η βοήθεια προς όσους επιθυμούν να αρχίσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Οι υπηρεσίες ενός τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας εξυπηρετεί φυσικά επιχειρήσεις σε όλη την χώρα. Υπάρχει πληθώρα επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή πού περιλαμβάνουν τυροκομεία, ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία, οινοποιητικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις κατεργασίας οσπρίων και άλλες. Οι δραστηριότητές  των παράγουν μεγάλες ποσότητες τελικών, θεωρητικά άχρηστων υπολειμμάτων, των οποίων η αποβολή στο περιβάλλον είναι συχνά μολυσματική και από τα οποία όμως στην πραγματικότητα η βιοτεχνολογίας δύναται να παράγει βιομηχανικά χρήσιμα συστατικά. Ενδεικτικά μόνο αναφέρονται τα κατωτέρω:

  • Παραγωγή φυτών ανθεκτικών σε ασθένειες και καταπονήσεις.
  • Γενετική πιστοποίηση ποικιλιών.
  • Παραγωγή αντιβιοτικών, αντικαρκινικών και άλλων φαρμάκων.
  • Παραγωγή οινοπνεύματος και ποτών.
  • Συντήρηση τροφίμων.
  • Εξόρυξη μετάλλων.
  • Παραγωγή αντισωμάτων, εμβολίων, ορμονών και ενζύμων.
  • Κατεργασία αποβλήτων και βιομάζας.
  • Παραγωγή οξέων, αμινοξέων, πρωτεϊνών και χρήσιμων βιομηχανικών ουσιών.

Όραμά μας είναι να εμπλουτίσουμε τα προγράμματά μας και να ενσωματώσουμε στα αμέσως επόμενα χρόνια ό,τι σχετίζεται με την αγροτική βιοτεχνολογία και οινολογία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχοντας επίπεδο σπουδών ισότιμο με αυτό της πενταετούς φοίτησης των πανεπιστημίων του εξωτερικού. Επίσης, να αναπτύξουμε μεταπτυχιακές σπουδές και να εξασφαλίσουμε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων μας.

 

Ιωάννης Γούναρης 

Πρόεδρος του Τμήματος

Πρωτοβάθμιος Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας